Cum lucreaza piata gazelor naturale?

De la 1 iunie 2007, piata este deschisa integral pentru toti consumatorii, acestia avand libertatea de a alege un furnizor de gaze naturale dintre cei licentiati de ANRE.




CUM LUCREAZA PIATA GAZELOR NATURALE?

Incepand cu Legea gazelor nr. 351/2004 care reglementeaza in principal politica in domeniul gazelor naturale, organizarea, functionarea, rolul si atributiile ANRE, autorizarii si licenta in sectorul gazelor naturale a fost creat si iperfectionat continuu cadrul legal necesar desfasurarii activitatilor specifice gazelor naturale.

De la 1 iulie 2007, piata este deschisa integral pentru toti consumatorii, acestia avand libertatea de a alege un furnizor de gaze naturale dintre cei licentiati de ANRE.

Piata gazelor naturale din Romania este concurentiala si cuprinde doua segmente: segementul de comercializare a gazelor naturale intre furnizori si intre furnizori si consumatori eligibili si, al doilea segment, cel reglementat, care cuprinde activitatile cu caracter de monopol natural desfasurat in baza contractului cadru (transport, inmagazinare subterana, distributie) si furnizare la pret reglementat.

Piata de gaze reglementata se bazeaza pe egalitatea intre toti consumatorii si obligarea acestora sa accepte neconditionat pretul gazelor, modalitatea de plata precum si garantiile. Este piata unde pretul gazelor este mai mare decat pe piata libera.

Totodata pana la momentul convergentiei pretului gazelor naturale din productia interna cu cel al gazelor din import, pentru asigurarea accesului nediscriminator al tuturor consumatorilor la sursele de gaz natural din productia interna, furnizarea gazelor naturale la consumator se realizeaza in aceeasi structura inter/import a surselor.

ETAPELE DE BAZA IN ALIMENTAREA CU GAZE NATURALE

Productie - Transport – Distributie – Furnizare – Consumator

Sunt 6 producatori. Companiile de transport si distributie livreaza gazele naturale de la producator pana la locul de consum si sunt responsabile pentru calitatea serviciilor de transport sau de distributie, in special pentru continuitatea in distributie cu gaze naturale. Furnizorul tau de gaze naturale este reprezentatul tau in fata celorlalte parti implicate si iti pune la dispozitie toata gama de servicii comerciale precum facturarea, informatii si consultanta, rezolvarea reclmatiilor.

CE INSEAMNA CONCURENTA?

Concurenta va conduce la scaderea pretului de furnizare a gazelor naturale, la gasirea unor solutii pentru ca furnizorii sa fie mai eficienti, la practicarea unor servicii mai bune fata de client etc. Liberalizarea pietei de gaze naturale va aduce numeroase beneficii dumneavoastra.

CE SEMNIFICA ALEGEREA PENTRU MINE?

Ai posibilitatea sa-ti alegi un alt furnizor de gaze naturale daca doresti acest lucru. Noul furnizor iti poate oferi preturi mai mici pentru gaze naturale, posibilitatea de a negocia contractul, servicii mai bune si alte beneficii.

Alege-ti furnizorul de gaze naturale care ti se potriveste cel mai bine. Oricare ar fi acest furnizor, drepturile tale in calitate de consumator sunt garantate de legislatia nationala Legea 123/2012 si Legislatia UE directiva 2009/72/CE.

--------------------------------------------------

  • vreti sa incheiati un contract atractiv atat pentru gaze naturale cat si pentru energie electrica?
  • vreti sa negociati contractul cu furnizorul?
  • vreti sa cresti eficienta energetica?
  • vreti un pachet integral de servicii atat pentru clienti, cat si pentru parteneri?
  • vreti sa deveniti consultat in sectorul energiei?

BROKER ENERGETIC VA STA LA DISPOZITIE

  • consultanta gratuita pentru obtinerea celor mai bune preturi
  • ne ocupam de procedura de schimbare a furnizorului
  • serviciu dedicat optimizarii costurilor la energie
  • poluam mai putin si protejam planeta

Comentarii

Postări populare